sâmbătă, 16 mai 2009

House M.D.




Tema
Actiunea centrala a serialului se desfasoara in jurul sectii de diagnosticare din cadrul spitalului Princeton General, unde Dr. Gregory House si echipa sa de specialisti trateaza cazuri medicale foarte complexe si rare, deseori incalcand legea si protocoalele spitalului pentru a putea salva viata pacientilor.

Personaje
- Dr. Gregory House (Hugh Laurie), personajul central al seriei, un doctor genial, nonconformist si dedicat profesiei ce lupta cu si fara voia celor din jur pentru a-si salva pacientii. Trist si mereu nefericit, cinicul doctor isi ascunde sentimentele incercand sa munceasca detasat si obiectiv, fara macar a vedea pacientii pe care ii trateaza, dar de multe ori apropierea este inevitabila.
- Dr. Alison Cameron (Jennifer Morrison), singura prezenta feminina din echipa lui House, este imaginea tipica a unei mame si opusul personajului principal. Intotdeauna emotiva, implicata in viata pacientilor, vede totul prin prisma unor valori etice solide pe care deseori trebuie sa le incalce pentru a putea sa isi salveze pacientii.
- Dr. Eric Foreman (Omar Epps) este cel de-al doilea membru al echipei de diagnostic si un neurolog stralucit. Inca preocupat de diferentele intre afro-americani si albi, pare sa fie singurul destul de incapatanat sa ii tina piept lui House si sa isi sustina punctul de vedere pana in panzele albe. Ca si personalitate, este cel mai apropiat de House, desi incearca sa evite sa ajunga ca acesta cu orice pret.
- Dr. Robert Chase (Jesse Spencer) este un tanar australian, bogat si talentat, si cel din urma membru al echipei de specialisti in diagnostic. Deseori in contradictie cu House, nu isi exprima punctele de vedere fata in fata, dar da dovada de un individualism puternic in desele ocazii cand isi pune propriul interes inainte.
-Dr. James Wilson (Robert Sean Leonard) este singurul prieten al lui House si un specialist in oncologie. Wilson se chinuie cu personalitatea dificila a lui House si in tot acest timp incearca sa ii atraga atentia asupra faptului ca nu poate salva pe toata lumea. Desi sunt deseori in conflict, Wilson si House se sustin reciproc de fiecare data cand probleme emotionale intervin.
-Dr. Lisa Cuddy (Lisa Edelstein) este directorul spitalului Princeton General si singura persoana dispusa sa il tolereze pe House si toate cascadoriile sale. Desi o lupta continua are loc intre cei doi, de cele mai multe ori Cuddy ii face pe plac lui House, increzatoare ca va reusi sac rezolve cele mai dificile cazuri.

Format
4 sezoane a cate 24 de episoade de 45 de minute. Al 5-lea sezon este in filmari.

Opinie
Dupa serialele de succes ER si Gray's Anatomy, ideea unui nou serial pe aceeasi tema (echipe de doctori care salveaza vieti in spitale) parea sortita esecului, fara o abordare diferita si originala. Reteta e greu de gasit, dar se pare ca House MD a nimerit pe aproape, imbinand cu succes elemente clasice din ER cu un strop de CSI, dar renuntand la concentrarea pe cazul medical in sine si accentuand dramele dintre personajele principale. Dupa doar cate episoade iti poti da seama ca nu medicina este liantul principal al serialului, ci relatiile interpersonale foarte complex descrise care aduc mai multa emotie decat salvarea oricarui pacient. Din acest punct de vedere seamana usor cu Gray's Anatomy, dar numai in idee, caci punerea in scena a personajelor este unica si originala. Personalitatile medicilor sunt in afara sabloanelor conturate de sitcom-urile americane in atatia ani, 'partile intunecate' ale fiecaruia sunt scoase in evidenta intr-un mod foarte natural si, desi fiecare este departe de a fi un model demn de urmat, nu poti sa nu te identifici cu vreunul din personaje tocmai din acest motiv: sunt foarte reali.
Singura bila neagra pe care o pot da acestui serial este aparitia intarziata, dupa ce subiectul a fost intors pe toate fetele de nenumarate alte filme sau seriale. Daca ar fi aparut deodata cu ER ma indoiesc ca ar fi fost o competitie reala, House ar fi castigat de departe, chiar si la inceputul anilor '90. 
In ansamblu, recomand calduros acest serial oricui a fost catusi de putin atras de Gray's Anatomy, ER sau CSI; o sa va capteze atentia si interesul din primul episod. 9/10


Trailer-ul primului sezon il puteti urmari aici:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu